+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 31-01-2021

Enerji Etüdü

Enerji etüdü, bir işletmede veya tesiste enerji girdi ve çıktılarının ürün kalitesi veya konfor şartlarından taviz verilmeden aynı konfor ve kaliteyi daha az enerji yakalamayı sağlayan bir mühendislik hizmetidir. Enerji etüdü ile kazanlar, klima santralleri, aydınlatma ekipmanları, yalıtım ve diğer proses bileşenleri üzerinde ölçümler yapılarak bir rapor hazırlanır. Enerji etüt raporunda işletmedeki verimsiz uygulamalar ve kısa vade ile geri ödemesini tamamlayacak verimlilik artırıcı projeler hesaplamaları ile işletmeye sunulur.

Enerji etüdünü bina enerji etüt sertifikası veya sanayi enerji etüt sertifikası mühendisler ile bu kapsamda bakanlık yetki almış enerji verimliliği danışmanlık firmaları hazırlayabilir. Enerji etüdü binalar için her yedi yılda bir, endüstriyel işletmeler için ise her dört yılda bir yapılması zorunludur. 

Enerji etüdü; ön enerji etüdü ve detaylı enerji etüdü olmak üzere ikiye ayrılır. Detaylı enerji etüdü sahada yaklaşık üç gün süre ölçümler ve ardından yaklaşık iki hafta süren raporlama aşamasından oluşur. Ön enerji etüdü ise sahada yapılan kısa bir gezinti ve lokal ölçümler ile işletmeye enerji durumuna gösteren bir rapordur. 

Enerji etüdü yapan firmalar enerji ve çevre dairesi başkanlığı tarafından yetkilendirilir ve bakanlığın sitesinde yayınlanır. Enerji etüdü yaptırmayan firmalara 2021 yılı içinde yaklaşık 180.000,00 türk lirasına kadar varan cezalar uygulanmaktadır.

Enerji Etüdü Nasıl Yapılır?

Enerji etüdünün ilk adımı işletmenin önceki üç yıl tüketmiş olduğu enerji tüketimleridir. Ardından işletmede ısıtma, soğutma, havalandırma, elektrik motorları, basınçlı hava sistemleri gibi proses bileşenleri incelenir ve gerekli ölçümler yapılır. Yapılan ölçümler ve hesaplamalardan sonra bakanlığı belirlemiş olduğu formata göre enerji etüt raporu hazırlanır ve yönetime sunulur. Tespit edilen bulgularlar alakalı olarak verimlilik artırıcı projeler hazırlanır ve işletme uygulamaya karar verirse devlet tarafından desteklenir. VAP destek miktarı bir milyon türk lirasına kadar %30 oranında desteklenir. Gönüllü anlaşma destek miktarı ise en fazla iki yüz bin türk lirasıdır.

Ön ve detaylı enerji etüdü hakkında daha fazla bilgi almak için ön ve detaylı enerji etüdü nedir makalemizi inceleyebilirsiniz

SK Enerji Mühendislik olarak 2013 yılında bu yana sanayi ve bina sektöründe toplamda 250’den fazla enerji etüdü yapmanın verdiği teknik bilgi ve tecrübe ile işletmenize ciddi tasarruf noktalarını tespit ediyor ve enerji tüketim maliyetlerinizi azaltıyoruz. Enerji etüdü için bizimle hemen iletişime  geçin.