+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 12-12-2020

Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılması Yönetmeliği

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik, enerji verimliliğine yönelik çalışmaların yönlendirilmesi, enerji verimliliği danışmanlık sertifikası almak isteyen tüzel kişilerin yetkilendirilmesi, enerji yöneticilerinin görev ve sorumlulukları ve enerji etüt destekleri hakkında yayımlanmış bir yönetmeliktir. Sektörde daha çok Enerji Verimliliği Yönetmeliği olarak da bilinir. 

Üniversitelerin ve Meslek Odalarının Yetkilendirilmesi, İzlenmesi ve Denetimi

Yetki belgesi talebinde bulunan üniversite ve meslek odaları her yıl Nisan ve Ekim aylarında bakanlığa başvuru yapabilir. 

Yetki belgesi almak isteyen üniversite veya meslek odalarında asgari şu şartlar aranır:

* Etüt proje sertifikasına sahip tam zamanlı en az dört personel,

* Eğitici kişilerde aranan şartlar;

** Etüt-proje sertifikasına sahip olmak.

** Eğitim alanında üniversitelerin ana bilim ihtisas yapmış ve öğretim görevlisi, öğretim elemanı, doktor, doçent ve profesör unvanlarından birine sahip olmak.

* Enerji etüt veya enerji yöneticiliği ile alakalı eğitim vereceği konuda en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip olmak.

* Uygulama koşullarını sağlayan eğitim tesisi.

* Yetki belgesi verilen firmalara enerji yöneticisi eğitimi için laboratuvar desteği vereceklerine dair taahhütname.

Yetki almış kurumlar her yıl Mart ayı sonuna kadar faaliyet raporu suna ve yetkiler beş yıllığına verilir.

Şirketlerin Yetkilendirilmesi, İzlenmesi ve Denetimi

Yetki belgesi talebinde bulunan tüzel kişiler, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bakanlığa veya yetki vermek üzere yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapabilir. 

Sanayi sektöründe yetki almak isteyen tüzel kişilerde asgari aranacak şartlar:

* Uzman personel için, üretim veya enerji işletme, bakım/onarım faaliyetleri alanına toplam en az beş yıllık mesleki deneyim sahibi bir mühendis.

* Sertifikalı personel için, sanayi etüt-proje sertifikasına sahip ve en az iki yıllık mesleki deneyim sahibi üç mühendis.

Bina sektöründe yetki almak isteyen tüzel kişilerde asgari aranacak şartlar:

* Uzman personel için, binalar ile ilgili proje, tasarım, işletme ve enerji yönetimi faaliyetleri alanına toplam en az beş yıllık mesleki deneyim sahibi bir mühendis veya mimar.

* Sertifikalı personel için, bina etüt-proje sertifikasına sahip ve en az iki yıllık mesleki deneyim sahibi iki mühendis.

* Ölçüm cihazlarının yetki belgesi boyunca alınması veya kiralanması.

Sanayi veya bina enerji etüt alanında yetki belgesi almış tüzel kişiler, her yıl Ocak ayı sonuna kadar kendisini yetkilendiren kuruma faaliyet raporu sunar.

Yetki belgesi aşağıda belirtilen durumlarda ve şekillerde iptal edilir:

* Üç uygulama anlaşması taahhüdünü yerine getirmeyen firmanın yetki belgesi bir yıldan önce yenilenmeme üzere iptal edilir. 

* Yetki belgesine esas ilgili dokümanlarda gerçek dışı bilgilerinin veya yanıltıcı bilgilerin tespit edilmesi halinde yetki belgesi iptal edilir.

* Yetki belgesi kapsamındaki işlerde kanunlara ve ilgili yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde otuz günlük ihtar süresi verilir. Aykırılığın devam etmesi üzerine altı aylık ikinci ihtar verilir. Aykırılık giderilemez ise şirketin yetki belgesi iptal edilir. Aykırılığın giderilmesi için verilen ek süre boyunca, firmanın faaliyetleri durdurulur.

* 2 ve 3. Bent kapsamında yetkileri iptal edilen firmalar beş yıl süre ile yetki belgesi başvurusunda bulunamaz.

Yetki Belgesinin Yenilenmesine İlişkin Esaslar

Yetki belgesi almış firmalar kanun ve yönetmeliklere aykırı bir durum olmadıkça, yetki aldıkları bakanlık veya yetkilendirilmiş kuruma Ocak ve Temmuz ayında yazılı olarak bildirerek yetki belgesinin beş yılda bir yenilenir.  

Enerji Yöneticisi Görevlendirilmesi ve Enerji Yönetim Birimi Kurulması

Yıllık toplam enerji tüketimi bin tep ve üzeri olan endüstriyel işletmelerde, enerji faaliyetlerini yönetmek üzere çalışanları arasından enerji yönetici sertifikasına sahip birini bunun mümkün olmadığı hallerde, enerji verimliği danışmanlık şirketleri ile sözleşme yapılarak enerji yöneticiliği hizmeti alınır.

Toplam inşaat alanı en az yirmi bin metrekare veya yıllık toplan enerji tüketimi beş yüz TEP ve üzerin olan ticari binalar ile toplam inşaat alanı en az on bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi en az 250 TEP olan kamu binaları enerji etüt raporu hazırlanması için çalışanları arasından enerji yönetici sertifikasına sahip birisini görevlendirir bunun mümkün olmadığı hallerde ise enerji verimliliği danışmanlık firmasından hizmet alır. 

Yıllık toplam enerji tüketimi bin TEP’ten az olan endüstriyel işletmelerde, enerji verimliliği uygulamaları hakkında bilgilendirme, bilinçlendirme ve örnek çalışmalar yapmak amacı ile faal durumda az elli işletme bulunan organize sanayi bölgelerinde enerji yönetim birimi kurulur.

Enerji yönetici sertifikası sahibi bir kişi en fazla üç binaya enerji yöneticiliği hizmeti verebilir. Çalışanları arasından görevlendirilen enerji yöneticisi işletme harici başka bir işletmeye enerji yöneticiliği hizmeti veremez. Yıllık enerji tüketimi bin TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler, enerji etütleri çalışanları arasında sanayi-enerji etüt sertifikası sahibi personeline ya da şirketlere yaptırır. Aynı şekilde toplam inşaat alanı en az yirmi bin metrekare veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binalar, enerji etütlerini çalışanları arasında bina enerji etüt sertifikası sahibi personeline ya da şirketlere yaptırır.

Enerji Yöneticisi Eğitimleri

Enerji yönetici eğitimlerine mühendisler veya makine, elektrik, mekatronik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans eğitimi almış kişiler kabul edilir. Eğitimlere en az yüzde seksen devam zorunluluğu vardır.

Etüt-Proje Eğitimleri

Etüt-proje eğitimlerine mühendislik alanında en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilir. Eğitim sonunda eğitim veren kurum rehberliğinde etüt ve proje ödev çalışmaları yapılır. 

Endüstriyel İşletmelerde Verimlilik Artırıcı Projelerin Desteklenmesi

Enerji alanında destek almak isteyen endüstriyel işletmelere verilen destek miktarı hiçbir suretten beş milyon türk lirasını aşamaz. Ayrıca firmanın TS EN ISO 5001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türkak tarafından akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş belge olması şartı aranır.

Gönüllü Anlaşmalar

Endüstriyel işletme üç yıl içerisinde enerji yoğunluğunu ortalama en az yüzde on oranında azaltmayı taahhüt ederek bakanlığa her yıl Mayıs ayında başvuru yaparak gönüllü anlaşma yapabilir.

Gönüllü anlaşma için işletmenin sağlaması gereken asgari şartlar:

* Türkak tarafından akredite edilmiş bir uygunluk değerlendirme firması tarafından TS EN ISO 5001 Enerji yönetim standardı sertifikasına sahip olmak.

* Enver portalına kayıtlı olmak.

Bakanlık ile gönüllü antlaşma yapan firmalar yükümlülüklerini yerine getirdiği taktirde anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde otuzu, bakanlık tarafından bir milyon lirayı aşmamak koşulu ile karşılanır.

Kurulu gücü 20 MW ve üzerinde olan termik santrallerde dışarıya atılan atık ısıların öncelikli olarak binalarda ısıtma ve soğutma amacı ile kullanmak ve bunun yanı sıra diğer sektörlerde de değerlendirmek üzere enerji etütleri yapılır ve enver portalına girilir ve etüdün yapıldığı yılı takip eden Mart ayı sonuna kadar bakanlığa bildirilir.

Daha detaylı bilgi için Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmeliğini pdf olarak buradan indirebilirsiniz. 

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu hakkında da bilgi almak isterseniz ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

Enerji etüdü veya enerji destekleri hakkında daha fazla bilgi almak bizimle hemen iletişime geçin.