+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 15-02-2019

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji kimlik belgesi, 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu ve bu kanun uyarınca çıkartılan binalarda enerji performansı yönetmeliği kapsamında binalarda alınması gerekli zorunlu bir belgedir.

Enerji kimlik belgesini en açık ve yalın hali ile tanımlayacak olur isek; binaların enerjiyi ne kadar verimli kullandığı, enerji tasarruf potansiyellerinin ne kadar değerlendirildiği ve sera gazı salınımının ne derecede olduğu gibi bilgileri bakanlık tarafından geliştirilen bir hesaplama metodolojisi ile binanın enerji performansının belirlendiği bir enerji karnesi diyebiliriz.

Enerji Kimlik Belgesi Almanın Faydası Nedir?

Enerji kimlik belgesinin binaların enerji performansını gösteren bir belge olduğunu biliyoruz. Nasıl ki şu an yeni bir buzdolabı alırken enerji performans sınıfına bakıyor ve alacağımız buzdolabının enerji sınıfının en az A sınıfı olmasını istiyorsak, daire satın alırken veya kiralarken de binaların enerji performans sınıfına bakıp ona göre karar vermemiz gerekecek. A sınıfı bir bina enerjiyi daha verimli kullanıyor iken G sınıfı bir bina enerjiyi verimsiz kullanıyor demektir.

Enerjiyi verimli kullanan bina ile kullanmayan bina farkını şu şekilde de açıklayabiliriz. Enerji performansı A sınıfı olan bir binada oturduğunuzu varsayalım. Binayı ısıtmak için 100 lira değerinde bir doğalgaz harcamanız gerekiyorken eğer siz G sınıfı bir binada oturuyor olsaydınız bu rakam 200 lira olacaktı. Çünkü enerji performansı düşük binalarda, binayı ısıtmak için harcanan enerjinin büyük bir kısmı duvarlar ve pencerelerden dışarıya ısı kaybı olarak gitmektedir. Siz de enerji kimlik belgesi alarak binanızın enerji performansını öğrenebilir ve ona göre önlem alabilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi aynı zamanda 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralamalarda ibraz edilmesi zorunlu bir belge olmuştur. 

Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu mu?

Yeni yapılan inşaatlarda iskan aşamasında eski yapılarda (ruhsat tarihi 2011 yılında önceki olan binalar) ise 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. 5627 sayılı enerji kanunun ve buna bağlı olarak çıkarılan binalarda enerji performansı yönetmeliğine göre alınması zorunlu bir belge olan enerji kimlik belgesi, daire alım, satım ve kiralamalarda ibraz edilmesi zorunlu bir belgedir. Daire alacak kişi veya kiralayan kişi dairenin enerji performans sınıfına bakıp fatura ödemeleri hakkında bir ön bilgiye sahip olacaktır. 

Enerji kimlik belgesi alınması zorunlu olmayan binalar;

* Sanayi sektöründe üretim yapılan binalar ve planlanan kullanım süresi iki yılda az olan binalar,

* Toplam kullanım alan 50 m2’den az olan binalar,

* Tarımda kullanılan seralar,

* Atölyeler ve tek bir bina olarak inşa edilmiş depo, ahır, ağıl gibi binalar

Bunun dışında kalan tüm ticari ve konut binalarının enerji kimlik belgeleri almaları zorunludur. 

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji kimlik belgesi almak için çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetki almış enerji verimliliği danışmanlık veya serbest mühendis müşavirlik firmalarına başvurmak gerekmektedir. 

Enerji kimlik belgesi için gerekli olan dokümanlar;

* Binanın mimari projesi

* Yapı ruhsatı

* Isı yalıtım raporu

* Elektrik, mekanik projeler

Mimari projeyi temin etmek için ilgili belediyenin fen hizmetleri birimine gidip enerji kimlik belgesi için talep ettiğiniz taktirde sizi cd ortamında ve ozalit olarak ücretsiz bir şekilde verilecektir. Yapı ruhsatı ve diğer projeler de belediyeden temin edilmektedir. Gerekli dokümanları firmaya ulaştırdığınız taktirde binada yapılacak olan incelemeler sonrası enerji kimlik belgeniz 2 iş günü içerisinde sizlere ulaştırılacaktır. 

Daha detaylı bilgi almak için Enerji Kimlik Belgesi için gerekli evraklar makalemizi inceleyebilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi için şimdi ücretsiz bir teklif oluşturabilir veya bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.