+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 21-12-2020

Enerji Yönetimi Nedir?

Enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak üzere yürütülen eğitim, etüt, ölçüm, izleme, planlama ve uygulama faaliyetlerini içeren bir sistemdir. 

Enerji Tasarrufu ve Verimliliğin Farkı

Enerji savurganlığını önlemek amacıyla üreticiler ve tüketiciler tarafından alınan önlemler enerji tasarrufudur. Bu önlemeler pasif ve aktif olarak ikiye ayrılır. Pasif önlemler örneğin; yalıtım yapmak; aktif önlemler ise; atık veya kaçak ısıların, boşa yanan gazın değerlendirilmesi gibi.

Enerji kaynaklarının olanaklar içinde en verimli biçimde kullanılması için uygulanan önlemler ise enerji verimliliğidir. Bunlar; enerji etüdü, yenilenmeyen enerjilerin yerine yenilenebilen enerjiler, zorlayıcı önlemler (mevzuat gereği), destekleyici önlemler (VAP destekleri) ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemidir.

Enerji Yönetimi Kapsamında Yürütülen Faaliyetler

Enerji yönetimi konusunda hedef ve vizyonu tanımlayan bir enerji politikasının oluşturulması; enerji yöneticisinin veya enerji yönetim biriminin görev ve yetkilerinin tanımlanması ve bunların yazılı kurallar ile tüm çalışanlara haberdar edilmesi,

Tüketim alışkanlıklarının enerjiyi israf ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının önüne geçecek önlemlerin alınması,

Enerji tüketen sistemler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek verimlilik artırıcı projelerin uygulanması

Zorunlu Enerji Etütlerinin yapılması ve önerilen enerji tasarruf odaklarının uygulanması,

Enerji tüketimi yüksek ekipmanların verimliliklerinin izlenmesi ve iyileştirmelerin yapılması,

Üst yönetime sunulmak üzere, enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulama planlarının maliyet ve analizlerinin hazırlanması,

Enerji Yöneticisi Kimdir?

Enerji yöneticisi kanun kapsamına giren endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri uygulamaktan yönetim adına sorumlu, enerji yöneticisi sertifikasına sahip kişiye denir.

Enerji Politikası Nedir?

EP kapsamı ve sınırları dahilinde bir kuruluşun EnYS’si ve enerji performansının uygulanması ve iyileştirilmesine yol gösterir. Politika kuruluş bünyesinde herkesin kolayca anlayabileceği ve işleriyle ilgili faaliyetlerine uygulayabilecekleri özet bir ifade olabilir. EP yayınlanması kurumsal davranış tarzını yönetime de yol gösterici olarak kullanılabilir.

* Kuruluşun enerji kullanım ölçeğine ve yapısına uygun olmalıdır,

* Sürekli iyileştirme taahhüdü içermeli,

* Hedeflere ve amaçlara ulaşmak için gerekli tüm bilgi ve kaynakların sağlanacağını taahhüt etmeli,

* Yasal şartların dışında da şartlar içerebilir,

* Enerji verimli ürünler ve sistemlerin desteklendiği belirtilmeli,

* Kamuoyu ve çalışanlar ile paylaşılabilirliği taahhüt etmelidir.

* Düzgün olarak gözden geçirilmesi ve gereğinde güncellenmesi.

Enerji Performans Göstergeleri

Bir malın üretimi ya da bir hizmetin yerine getirilmesi için tüketilen, üretim ya da hizmet yerinde ölçülen enerji miktarı spesifik enerji tüketimidir.  Formül olarak; SET=Toplam Tüketilen Enerji Miktarı(Mcal)/Toplam Üretim (Ton, Adet, Metre vs.)

Bir birim ekonomik değer üretebilmek için tüketilen enerji miktarı ise enerji yoğunluğudur. Formül olarak; EY=Toplam Enerji Miktarı(Mcal)/Net Satış Hasılatı(TL)

Enerji Bilinçlendirmesi

Enerji Tasarrufu Eğitimi, enerjinin nasıl daha verimli kullanılabileceğini ve enerji tasarruf odaklarının neler olduğunu öğretmeyi amaçlar. Aynı zamanda işleme çalışanlarına enerji bilinci ve enerji kültürü aşılamayı amaçlayarak enerjiyi daha verimli kullanmayı sağlar.

Çalışanların eğitilmesinin amacı

* Enerji neden verimli kullanılmalıyız? 

* Verimsizlikleri nasıl önleyebiliriz?

sorularına cevap aramaktır. 

Bu konuda alınabilecek önlemler arasında, kompresörlerin atık ısılarını eşanjör yardımıyla değerlendirme ve gereğinden gereğinde  büyük veya küçük seçilen elektrik motorlarının belirlenmesi sayılabilir.

Enerji Planlaması

Enerji gözden geçirmesini gerçekleştir; enerji performansını, kuruluşun enerji politikası ile uyumlu bir şekilde iyileştirecek sonuçların oluşması için gereken enerji referans noktasını, enerji performans göstergelerini (EnPG’ler), hedefleri, amaçları ve eylem planlarını oluştur.

Enerji İzleme

Proseslerde ölçümler ve kaydedilen bilgilerdir. Bunları performans raporları takip etmektedir. Bununla birlikte proseslerde enerji verimliliğini iyileştirmek için veri ve diğer bilgiler kullanılarak prosesler kontrol altına alınır. Birçok kuruluştu mükemmel izleme yazılımları bulunmaktadır.

İzleme yöntemleri:

* Faturalar,

* Sayaçlar,

* Üretim, Kalite ve Maliyet Raporları,

* Donanım El Kitapları

Enerji Veri Toplama

Enerji yönetim sisteminin ilk adımı gerçek ve her zaman ulaşılabilen veri toplamaktır. Veri kaynakları; Faturalar, sayaçlar, üretim rakamları, maliyet değerleri, ulusal ve uluslararası standart değerlerdir.

Enerji Raporlama

İzleme sisteminin amacı faydalı bilgileri toplamaktır. Raporlamanın amacı ise; doğru ve gerçek bilgileri kullanılabilir olarak müşterilere sunmaktır. İşletmede talebi karşılayacak normda hazırlanmış enerji raporları yeterli olabilir. Enerji işleri ile uğraşan insanların raporlarla beslenmesi genel bir kuraldır.

Her Enerji Yöneticisi kendi üretim prosesine göre bir rapor formatı hazırlayabilir. Raporlar; günlük, haftalık, aylık ve yıllık olabilir.

Enerji yönetimi ve enerji yöneticiliği hakkında enerji yöneticisi nedir makalemizi inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.