+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 27-12-2020

ISO 50001 Enerji Yönetim Standardı

ISO 50001 Enerji Yönetim Standardı Nedir?

ISO 50001 Enerji yönetim standardı kuruluşların, enerji verimliliği, enerji yönetimi ve enerji yoğunluğu dâhil, enerji performansını arttırmak için gereken proses yönetimi ve sistemi kurmalarına rehberlik eden uluslararası bir standarttır.

Enerji politikası geliştirecek ve uygulayacak, amaçlar, hedefler ve faaliyet planları tesis edecek, yasal gereklilikleri ve önemli miktardaki enerji kullanımı ile ilgili bilgileri dikkate alan bir enerji yönetimi sisteminin (EYS) gerekliliklerini belirtmektedir. Enerji yönetimi sistemi, bir kuruluşun politika taahhütlerine erişmesine, enerji performansını arttırması için faaliyetler yapmasına ve sistemin bu Uluslararası Standardın gerekliliklerine uygunluğunu göstermesine olanak sağlar. 

ISO 50001 Enerji Yönetim Standardı kısacası bir enerji yönetim sistemini; 

* kurma, 

* uygulama, 

* sürdürme, 

* geliştirme,

ile ilgili gerekleri belirlemektedir ve enerji verimliliğinde sürekli bir gelişim amaçlayan yaklaşım izler.

ISO 50001 Puko Döngüsü

Enerji yönetimi bağlamında, Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al (PUKÖ) yaklaşımının ana hatları aşağıdaki gibi verilebilir.

Planla: Enerji gözden geçirmesini gerçekleştir; enerji performansını, kuruluşun enerji politikası ile uyumlu bir şekilde iyileştirecek sonuçların oluşması için gereken enerji referans noktasını, enerji performans göstergelerini (EnPG’ler), hedefleri, amaçları ve eylem planlarını oluştur,

Uygula: Enerji yönetimi eylem planlarını uygula,

Kontrol et: Enerji politikası ve hedeflerine göre enerji performansını belirleyen prosesleri ve kritik işlemlere ait karakteristikleri izle ve ölç, sonuçları rapor et,

Önlem al: Enerji performansı ve EnYS’nin sürekli iyileştirilmesi için önlemler al.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Şartları Genel Gereklilikler

Enerji Politikası: Kuruluşun, enerji performansını artırmak amacıyla uygulanacak olan enerji verimlilik ve tasarruf projelerinin üst yönetim tarafından resmi bir şekilde ifade edilerek bir politika olduğunun beyanı.

Enerji politikası; enerji verimlilik faaliyetleri ve enerji tasarrufunda ulaşılmak istenen hedef ile enerji amaçlarının bir çerçevede düzenlenmesini sağlar.

Enerji Hedefi: Kuruluşun enerji politikasını, iyileştirilmiş ve eskisine oranla daha iyi bir enerji performansı hedefleyen ve bu kapsamda uygulanması hedeflenen kazanım.

Enerji Performans Göstergesi (EnPG) : Enerji performansının kuruluş tarafından tanımlanan nicel değeri veya ölçüsü.

Enerji Gözden Geçirmesi: Enerji tüketim odaklarının gözden geçirilerek verimililik artırıcı projelerin belirlenmesini sağlayan veriler ve diğer diğer kuruluşa dair bilgilere dayanarak enerji performansının tespit edilmesi.

Enerji Amacı: Kuruluşun enerji politikasında ulaşmak istediği enerji hedeflerine göre oluşturulan ve bu hedefe ulaşabilmek için düzenlenmiş ve karşılanması gereken enerji performans şartı.

İç Tetkik: enerji politikası ve enerji yönetim standardı kapsamında uygulanması gereken uygulamaların ne ölçüde yerine getirildiğinin kontrol edilmesini sağlamak için sistematik, bağımsız ve önceden belirlenmiş proses.

ISO 50001 Uygulama

Bu standardın küresel ölçekte uygulanması, daha fazla enerji arzı bulunabilmesine, rekabetçiliğin artmasına katkıda bulunacak ve iklim değişikliği üzerinde olumlu bir etki yapacaktır. Bu standart her tür enerjiyi dikkate almaktadır.

Bu Uluslararası Standart, bir kuruluşun enerji yönetimi sisteminin belgelendirilmesi/tescili ve/veya öz beyanı için kullanılabilir. Kuruluşun enerji politikasındaki taahhütlerin ve ilgili mevzuata uyma yükümlülüğünün ötesinde enerji performansı için mutlak gereklilikleri tesis etmez. Böylelikle, benzer faaliyetler yürüten fakat farklı enerji performanslarına sahip iki kuruluşun her ikisi de standardın gerekliliklerine uyabilir.

Kuruluş, ISO 50001’i kalite, çevre, işçi sağlığı ve güvenliği veya uluslararası standartlara göre entegre etmeyi seçebilir.

ISO 50001 Üst Yönetim Taahhüdü

Üst yönetim EnYS’yi destekleme ve etkinliğini sürekli iyileştirme konusundaki taahhüdünü göstermelidir. Bunlar;

* Bir enerji politikası oluşturarak, uygulamaya geçerek ve sürekliliğini sağlayarak,

* Bir yönetim temsilcisi atayarak ve bir enerji yönetim ekibi oluşumunu onaylayarak,

* EnYS ve sonucundaki performansının artması için gerekli aksiyonların almak, uygulamak ve iyileştirme çalışmalarını tamamlamak. Kaynaklar; insan kaynakları, uzmanlık becerileri, teknoloji ve finansal kaynakları içerir.

* EnYS’de belirtilecek kapsam ve sınırları belirleyerek; kuruluşta çalışanlara enerji yönetimi ve enerji bilincinin önemini anlatarak enerji hedefleri ve amaçlarının belirlenmesini sağlayarak,

* EnPG’lerin kuruluş için uygunluğunu ve amacını sağlayarak,

* Sonuçların belli aralıklarla gözden geçirilmesi ve rapor haline getirilmesini sağlayarak,

* Yönetim gözden geçirmelerini gerçekleştirerek,

Bunları gerçekleştirerek ISO 50001 Standardı maddelerini uygulayabilir.

Sizler de ISO 50001 enerji yönetim standardı kapsamında belge almak istiyor ve enerji performansınızı artırarak devlet desteklerinden yararlanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Enerji ile alakalı diğer blog yazılarımıza ulaşmak için lütfen tıklayın.