+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 08-08-2022

Mikro Şebeke Nedir?

Mikro şebeke bölgesel bir enerji sistemidir, elektrik enerjisinin üretildiği yerde tüketildiği bir sistem modelidir. Bazı resmi kaynaklar mikro şebekeleri, şebekeye göre tek bir kontrol edilebilir varlık olarak işlev gören, açıkça tanımlanmış elektriksel sınırlar içinde birbirine bağlı yükler ve dağıtılmış enerji kaynakları grubu olarak tanımlar.  

Neden Mikro Şebeke? Mikro Şebekenin Farkı Nedir?

Mikro şebeke modelinin merkezi şebeke modelinden temel farkı şebekeler, santrallerden gelen elektriği iletim ve dağıtım hatları üzerinden tüketiciye iletmektir.  Mikro Şebekeler, sistemler tüketicilere yakın mesafede üretim yaptığı için bu kayıplardan daha az etkilenirler. Merkezi şebeke sistemine bağlı olarak çalışan bu sistem ada modeli ile bu sistemden de bağımsız olarak çalışabilir. 

Peki Bu Sistemin Avantajı Nedir?

Mikro Şebekelerde sistemlerde ada modeline giderek merkezi sistemde meydana gelebilecek büyük elektrik kesintilerinden etkilenmesini engeller ve aynı şekilde enerji kesintisiz olarak tüketiciye verilebilir. Bu sistemlerin en kullanışlı hali merkezi şebekeye bağlı kalarak bu sistemi kendi içinde kontrol eden “Mikro Şebeke Kontrolördür”, yazılım tabanlı bir sistem olan kontrolör, enerji kaynağını birçok farklı şekilde yönetebilir. Gelişmiş bir denetleyici, merkezi şebekedeki güç fiyatlarındaki değişiklikleri gerçek zamanlı olarak izleyebilir. (Toptan elektrik fiyatları, elektrik arz ve talebine bağlı olarak sürekli dalgalanmaktadır.).  Enerji fiyatları herhangi bir noktada ucuzsa, kendi güneş panellerinde üretilen elektrik enerjisini kullanmak yerine, müşterilerine hizmet vermek için merkezi şebekeden enerji satın almayı tercih edebilir. Özellikle günümüzde elektrikli araçların artmasına bağlı olarak gelecekte hane başına elektrik ihtiyacının artması kaçınılmazdır. Elektrikli araçlar bu ihtiyaçtan sadece birisidir. Tüketicinin elektrik ihtiyacı şebekeden karşılanırken bu sırada güneş panellerinden veya rüzgâr türbinlerinden üretilen elektrik enerjisi mikro şebeke sistemine bağlı olan aküyü doldurabilir. Günün ilerleyen saatlerinde şebekeden çekilen elektrik birim fiyatı pahalı hale geldiğinde, mikro şebeke gücü kullanmak yerine kendi batarya sisteminden beslenebilir veya ihtiyaç halinde istediğimi zaman aküde depolanan elektrik enerjisini kullanabiliriz. Mikro şebekelere basite indirgenip önemi küçümsenmemeli, sadece evlerin üzerine yerleştirilen güneş panelleri veya elektrik kesildiğinde devreye giren jeneratör sistemi değildir. Mikro şebekelere 7 gün 24 saat 365 gün aktif olan ve kendi içinde bir kontrol sistemine sahip olup belirli bir sistem düzeni etrafında çalışmasıdır. Elektrik piyasasına göre sisteme girip çıkan akıllı bir sistem modelidir. Mikro şebekelerde kullanılması hedeflenen yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde elektrik üretiminde meydana gelen sera gazı emisyonun azaltılmasına yarar sağlayacaktır. 

Ülkelerin enerji ve iklim krizine karşı aldığı önlemlerin en başında yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sağlamaktır. Bu geçişin beraberinde yeni teknolojilere ve sistemlere geçiş kaçınılmazdır.


Mertkan Şahin

Enerji Sistemleri Mühendisi