+90 544 392 06 78
info@enerjietutraporu.com
  • 08-08-2022

SECAP Nedir?

Sürdürülebilir İklim ve Enerji İklim Eylem Planı (SECAP) Nedir?

Sürdürülebilir İklim ve Enerji Eylem Planı bir diğer adıyla SECAP, iklim değişikliği ile mücadele için çok önemli bir adımdır. Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenant of Mayors – CoM) imzacı olan belediyelerin 2030 yılına kadar karbon emisyonu, sera gazı azaltım taaahütlerine nasıl ulaşılabileceğini gösteren bir belgedir. Başta İstanbul Büyük Şehir Belediyesi olmak üzere bazı belediyeler SECAP çalışmalarına başlamış bulunmaktadır.

SECAP Kimin İçin?

Avrupa’da 57 ülkeden 10000’den fazla (güncel olarak 11077) yerel ve bölgesel yönetim SECAP girişimine katıldı. Türkiye’de ise 42 belediye ve ilçe bu Covenant of Mayors sözleşmesine imzacı durumda.

İmzacı Olan Bazı Belediyeler

* Ankara

* İstanbul

* İzmir

* Antalya

* Bursa

* Eskişehir

* Muğla

* Denizli

* Bolu

* Sakarya

* Balıkesir

Belediyeler İçin SECAP Faydaları

SECAP, iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda halkın bilinçlenmesine katkı sağlar. Yenilenebilir enerjinin kullanımına önem vermesiyle sera gazı azaltımını ve böylelikle CO2 emisyonunu azalmasını amaçlar.

SECAP sayesinde;

* İklim değişikliğine karşı mücadele

* Sürdürülebilir enerji kullanımı

* Daha temiz mahalleler

* Maliyetleri azaltmak

Sera Gazı Emisyonlarının Azaltımı

Günümüzde iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıklar yükselmekte ve yağışlar azalmaktadır, bu nedenle dünya son yıllarda hızla artış gösteren küresel ısınma ile yüzleşmektedir. Küresel ısınmanın en büyük nedeni ise dünya atmosferinde insani nedenler ve doğal nedenlerden dolayı artan sera gazı etkisidir. SECAP sayesinde sera gazı emisyonunun 2030 yılına kadar imzacı belediyeler tarafından %40’a kadar azaltılması hedeflenmekte.

Peki Bu Hedeflere Nasıl Ulaşılabilir?

Başlıca insan kaynaklı sera gazlarının kaynakları ve faaliyetleri sıralanarak bunları azaltma yönünde çalışmalar yapılabilir. En önemli insan kaynaklı sera gazı faaliyetleri şunlardır;

* Fosil yakıtların (kömür, petrol ve gaz) elektrik üretimi, ulaşım, endüstri ve evlerde kullanılmak üzere yakılması. (CO2)

* Tarım (CH4) ve ormansızlaşma (CO2) gibi arazi kullanımı değişiklikleri.

* Atıkların araziye doldurulması. (CH4)

* Endüstriyel florlu gazların kullanımı.

AB girişimleri sera gazı emisyonunu azaltmayı hedeflemektedir, AB 2008-2012 yılları arasındaki hedefini başarıyla tamamladıktan sonra sıradaki hedefi ise 2030 yılına kadar %40’ın altına inmek.


Umut Berk Yılmaz

Elektrik Elektronik Mühendisi